SHS Delft herontwikkelt leegstaand gebouw

Na een gefaseerde oplevering is Studentenpaviljoens Aan 't Verlaat nu geheel afgerond. Per december 2015 wonen er 125 studenten in het voormalige zorggebouw van GGZ Delfland. De transformatie is een initiatief van Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting Delft (SHS Delft).

Het gebouw bevat na renovatie een grote diversiteit aan woningen: van zelfstandige studio's tot woningen met gemeenschappelijke ruimtes voor twaalf studenten. De Studentenpaviljoens vormen het tweede gerealiseerde project van SHS Delft.

Samen met de naastgelegen Studentenflat Aan 't Verlaat, die in januari 2015 is opgeleverd, huisvest het gehele complex nu 275 bewoners. Beide panden konden dankzij de vernieuwde Crisis- en herstelwet voor een periode van tien jaar worden herontwikkeld. Tijdens de loopduur van dit project neemt pandeigenaar GGZ Delfland de exploitatie van het gebouw over.

Leegstand en woningnood
Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting Delft (SHS Delft) wil de leegstand aanpakken en de woningnood onder studenten in regio Delft terugdringen. De organisatie is betrokken van initiatief tot en met beheer. De stichting wordt geleid door een wisselend bestuur, bestaande uit vier studenten van de TU Delft.

Volgens SHS Delft is de herontwikkeling succesvol: het gehele complex is bezet. Ook worden er, waar de flat al meer dan tien jaar leeg stond en dus weinig toekomstperspectief bood, nu weer inkomsten gegenereerd.

Alternatief
Na de herontwikkeling van tien jaar worden de complexen leeg opgeleverd, waardoor de gebouweigenaar kan inspelen op nieuwe marktkansen. De methode is nu toegepast op zorgvastgoed, maar zou ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld leegstaande kantoren, aldus SHS Delft.

Het is volgens de stichting "een creatief alternatief voor de verloedering door leegstand of het geforceerd afstoten van leegstaand vastgoed."



Reacties


Laatste nieuws